Mai gazdasági helyzetünkben, kissé nehezebben megy a dolog...
Kivárom az alkalmat, amikor magyar túró kapható akcióban. Általában a hazai áruházlánc üzleteiben bóklászok, és árgus szemekkel követem a napokban lejáratos árukat, az akciópultokban.
Sikeres napon megveszem a hozzávalókat.
2 kg. magyar túrót, 2 liter házi tejet (a piacon), 10 dkg. vajat, és szódabikarbónát.
Elkészítés:
Végy egy nagy fazekat, tedd bele a jól összetört túrót, önts hozzá a tejet, enyhén sózd meg, és hevítsd fel forrpontig. Lassan kevergetve megtapasztaljuk, a túró összeáll, a belőle kiváló savótól a tej színe megváltozik. Elzárjuk alatta a gázt, langyosra hűtjük, és ritkára szőtt ruhán át leszűrjük. Hagyjuk jól kicsöpögni. A tejes savó nagyon egészséges, melegen, hidegen fogyasztható.
Egy jó nagy lábasba felmelegítjük a vajat, a leszűrt elő-sajtot beletesszük, állandó keverés mellett lassú tűzön főzzük, míg egyneművé nem válik.
Közben előkészítjük a tálakat, annyit, ahány ízesítésre gondolunk…
A tüzet eloltjuk, fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát gyorsan elkeverünk benne, azonnal tálba merjük. A natúrral kezdjük, majd jöhet az ízesítés…
Hideg helyre tesszük. Mire kihűl, megkeményedik. Kiborítjuk a tálakból és hűtőben (télen kamrában) érleljük. Aki nem tudja kivárni, azonnal fogyaszthatja. Nálunk napok alatt elfogy, így az érlelés utáni állagáról nem tudok beszámolni…
Jó étvágyat kívánok.
köményes
natúr
felvágva
saját fotók




.gif)