Két új kétnyelvű kiadványt, illetve egy honlapot mutattak be kedden délelőtt a megyeházán, a Múltunk közös értékei - élő örökségünk című szlovén-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében.
A kódisállástól a kockaházig és tovább... című néprajzi, építészettörténeti tanulmánykötet a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága, míg a Szlovén-magyar gasztronómiai kalauz a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ gondozásában látott napvilágot. Utóbbihoz egy honlap is kapcsolódik, ahol több mint negyven receptet találhat az érdeklődő a közös gasztronómiai kincsből merítve, a finomságokhoz illő borkínálattal.
A programon elsőként Rigó Csaba kormánymegbízott szólt a most záruló projektről, ami 2009-ben indult vasi, zalai és muravidéki összefogással, mintegy 386 ezer eurós támogatással (96,5 millió forint). Az összeg 85 százalékát az unió biztosította, tíz százalékot a magyar állam tett hozzá, s az érintett közösségeknek mindössze 5 százaléknyi hozzájárulást kellett előteremteniük. Dr. Halász Gabriella, a megyei intézményfenntartó központ vezetője azt fejtegette, hiába ér véget a projekt, a szakmai és emberi kapcsolatok megmaradnak, a közösen felélesztett hagyománykincs újra része lesz az itt élők kultúrájának. A fiatalok megtanulhatják például, mi is az a kódisállás, milyen a vasi főtt perec.
- A Muravidék a keszthelyi kulturális élet szempontjából fehér foltnak számított, ám mára megváltozott a helyzet - kapcsolódott be Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója. - Közös gasztronómiai régió kialakítása a célunk, de emellett még számos szálon alakulnak a kapcsolatok, szeptember végén például Keszthely kulturális kínálata mutatkozik be Lendván.
A kiadványról és a honlapról Osvald Bálint, az intézmény igazgatóhelyettese szólt.
- A közzétett receptek és a hozzájuk kapcsolódó borajánlók több hónapos kutatómunka eredményeként gyűltek össze, rengeteg segítséget kaptunk éttermektől, falusi vendéglátóktól, termelőktől, borászoktól. A gasztronómiában nincsenek pontosan kijelölhető határok, itt szinte észrevétlenül keverednek a vasi, zalai, szlovén ízek, zamatok, alapanyagok, hagyományok. Mindezt magunk is megtapasztalhattuk, hiszen tavaly novemberben szlovén-magyar főzőversenyt is rendeztünk Szentgyörgyváron.
A kiadványban előételek (például vágott zsír), levesek (harcsagulyás), főételek (szarvastokány erdei gombával), köretek (kukoricapolenta), sütemények (hájas kráfli) találhatók, szép fotókkal.
Marx Mária, a Göcseji Múzeum etnográfusa a hetési falvakban lezajlott építészeti és életmódkutatás részleteit ismertette.
- Izgalmas korszak érdekes építészeti örökségével foglalkozott a projekt, amelynek adatbázisát néprajzos és építész egyetemi hallgatók gyűjtötték számos hetési faluban, a határon átnyúlva. Az egyes családok életmódját, gazdálkodását, építkezéseit figyelemmel kísérve kirajzolódott, milyen más irányt vett a fejlődés a határ túlsó és innenső oldalán, mennyire más volt a jugoszláviai szocializmus a honihoz képest, életvitelben, szemléletben, gyarapodásban.
A gasztrokalauz ínyencségeiből ízelítőt is kaptunk a sajtótájékoztatón, a Goldmark művelődési központ munkatársai ugyanis többféle édességet is elkészítettek ez alkalomra. A pálmát vitathatatlanul a nyolc rétegű gibanica vitte el: leveles, valamint rétestészta ölelésében diós, túrós, mákos és almás töltelék találkozik, duplán rétegezve. Elkészítésében Bor Zsuzsanna, a Goldmark szervezője is jeleskedett, mint mondotta, a recept meglehetősen bonyolult, de a szájban szinte elolvadó, rafinált végeredmény megéri a fáradságot.


.gif)