Miklósfai Répafőző fesztivál – tizenharmadszor
A január 19-én megrendezésre kerülő 13. Miklósfai Répafőző fesztiválról tartott sajtótájékoztatót Dömötörfy Sándor, a Miklósfa Közművelődési és Városszépítő Egyesület, valamint Prikryl József, a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület elnöke. A két egyesület 2001-ben indította útjára a miklósfai kerékrépa gasztronómiai hagyományának őrzését. A híres Miklósfai Répafőző verseny napjainkra már országos hírűvé vált.

A fesztivál nemcsak az evés-ivásról szól – jegyezte meg elöljáróban Dömötörfy Sándor, hanem a hagyomány teremtéséről, ami szándékuk szerint egy nemzeti értékké, hungaricummá nőheti ki magát.

A répa a II. világháborút megelőző időszakban a szegények fő táplálékai közé tartozott, azonban a káposzta kiszorította a piacról. A répásoknak nevezett Miklósfán ennek ellenére töretlenül megmaradt a répafőzés és a répás ételek fogyasztása. A táplálkozás szempontjából – ellentétben a káposztával – egészségesebb, és könnyebben emészthető. A fesztivál lebonyolítása a korábbi évekéhez hasonlóan történik, a versenyre bárki benevezhet. A nevezési lap a www.miklosfa.eu honlapról letölthető, további információkat pedig a mindenkihaza@miklosfa.eu e-mail címen lehet kérni.
A fesztivál délelőtt 9 órakor Répatornával, az öregfiúk kispályás labdarúgó mérkőzésével indul. A 37 évnél idősebb játékosok jelentkezését 18-án péntek estig várják az egyesület címére. Az ételek zsűrizése szombaton délben kezdődik. A színes kulturális programokkal kísért rendezvényt Cseresnyés Péter polgármester nyitja meg 17 órakor. A 17.30-kor kezdődő kóstolón minden résztvevőt megvendégelnek egy-egy tál füstölt, csülkös-babos répával. A répavacsora után bállal folytatódik a fesztivál. Kategóriánként 3-3 csapatot díjaznak, ezen kívül közönség díjat és szakmai különdíjat is kiosztanak a versenyzők között.
Prikryl József kiegészítésként hozzátette: a versenyzők két kategóriában; hagyományos – füstölt csülkös-babos, paradicsomos kerekrépa –, és egyéb kategóriában indulhatnak a versenyen. Az országban itt Miklósfán főzik legjobban a kissé kesernyés, sajátságos ízvilágú répát, és erősítette meg a Dömötörfy Sándor által elmondottakat, mely szerint van létjogosultsága a hungaricumként történő elismertetésének.
B. E.


2013-01-07 13:45:00
forrás:http://www.kanizsaujsag.hu/