Zala megye - A húsvéti ünnepi bevásárlás az év első olyan időszaka, amikor - válság ide, válság oda - az előző, évvégi bevásárlási rohamot követően ismét megugrik a kereskedelmi forgalom, elsősorban az élelmiszer-áruházakban.


Már az előző napokban, hetekben megnőtt a tojás, a sonka, a csokoládé és a  szeszesitalok forgalma, az áruházak polcait már hetekkel ezelőtt átrendezték, aktualizálva a húsvéti kínálatra. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára érdeklődésünkre elmondta, az előrejelzések szerint a tavalyi évhez hasonló szintű fogyasztást prognosztizálnak a hazai kereskedelemben. Azzal számolnak, hogy a húsvéti ünnepekig országosan legalább 40-45 milliárd forinttal megnő az élelmiszeráruházak értékesítése az év eleji hónapokhoz képest.

- Számolni lehet azzal is, hogy márciusban az értékesítés mennyisége az előző év hasonló időszakához képest is emelkedhet. Erre az elmúlt öt év hasonló tapasztalatai engednek következtetni, a húsvéti időszakban nőtt az élelmiszerfogyasztás az előző évekhez képest. Egy család átlagosan 15 ezer forintot költ az ünnepekre, de ez országos átlag, tehát igen nagy különbségek vannak mögötte  - említi az OKSZ főtitkára.

Felmérések szerint a húsvéti ünnepekre készülődve például sonkára 8 milliárd, húsvéti édességekre 6 millárd forintot költenek a vásárlók, és hasonló értékben fogy a tojás is. Az üzletek a szokásos gyakorlatnak megfelelően húsvét vasárnap és hétfőn zárva lesznek, így különösen csütörtökön, pénteken és szombaton várható a legnagyobb ünnepi roham az üzletekben. Vámos György szerint most a hétvégi roham a szokásosnál is nagyobb lesz, amiben az elmúlt napok időjárása játszik aktuális szerepet.

- Ma még nagyon rossz idő van, nálunk, a fővárosban most is esik a hó - mondta beszélgetésünk idején, szerda reggel a főtitkár. - Nehezebben szánják rá magukat az emberek az ünnepi nagybevásárlásra, ezért valószínű, hogy pénteken, szombaton a szokásosnál nagyobb lesz a tömeg a bevásárló központokban. Reméljük, addigra enyhül a hóhelyzet.

Megkérdeztük, a tapasztalat szerint mennyire befolyásolják az ünnepi bevásárlásokat az aktuális gazdaságpolitikai hírek. Például a ciprusi csőd, vagy a hazai alapkamat leszállítása, az alacsony forintárfolyam.

Azt gyanítom, hogy bár az átlagvásárló természetesen odafigyel ezekre a hírekre, de ezek nem befolyásolják negatívan a húsvéti vásárlásokat. Egyszerűen azért, mert az ember megnézi, mennyi pénz van a pénztárcájában, és aszerint dönt. A forintgyengülésnek persze lesznek hatásai. Egyrészt, ha ez elhúzódik, az az import termékek drágulását idézi elő. Továbbá most, a háromszáz forint fölötti euró árfolyam határozottan megnöveli a magyarországi kereskedelmi forgalmat. A határmenti területeken nagyobb lesz a forgalom, főleg az északi részen, mivel Szlovákiában is euró a fizetőeszköz, de Szlovéniából és Ausztriából is sokan jönnek bevásárolni.

Ugyanakkor az OKSZ a szezonális kiugrás után a kereskedelmi forgalom tavalyi szintre történő visszaállását prognosztizálja.

- A húsvét mindig kiugró kereskedelmi szezonnak számít, de éves szinten, a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor a nemzeti össztermék, a GDP nem tud növekedni, a fogyasztás sem fog bővülni.

Vámos György hozzátette, a minimálbérek, továbbá a nyugdíjak emelése, valamint a rezsiköltségek csökkentése felfelé húzzák ugyan a fogyasztási mérleget, de továbbra is számolni kell - elsősorban az első félévben - a termelői árak erőteljesebb emelkedésével, ami felfelé nyomja az élelmiszerek fogyasztói árait, ez viszont fékezi a fogyasztást. A gazdaság teljesítménye az előző évi szinten marad, a háztartások jövedelme korlátozott, vásárlóereje összességében még nem tud nőni.

Egyre több füstölthús fogy

A zalai megyeszékhely üzleteiben is érezhető már a húsvét közeledése, és természetesen elsősorban az élelmiszer-értékesítésben. Szerdán a Kossuth utcai húsboltban például Bognár Katalin üzletvezető elmondta: keddtől kezdték a vásárlók a szokásosnál többen, illetve nagyobb mennyiségben keresni a húsvéti asztalokról elmaradhatatlan füstölthús féleségeket. Az üzletvezető szerint szerdáig naponta mintegy másfél mázsa füstölthúst - sonkát, füstölt tarját, -combot - vásároltak az emberek, és ez a mennyiség várhatóan naponta növekszik a hét vége, az ünnep közeledtével.